MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

úterý 9. května 2023

Poslední den na ostrově Koh Rong

Na dnešek byl plán jasný: relax na pláži a dočítání knížky, co jsem si vzala s sebou.

Včera jsem zjistila, že pláž Long beach není tak zajímavá, abych se na ni jak dlouho plahočila po pobřeží. Takže zůstávám tady v okolí bungalovů.

Ráno vstávám kolem sedmé. Klasicky mezi 6-7 nejde elektřina.

Nachystám se (natřu opalovákem) na pláž, nabalím knížku a jdu na recepci vyžádat úklid (včera jsem jej nepožadovala, ale dnes bych si zase ráda užila čistý ručník a žádný písek na podlaze). Jako první jdu do vesnice do kanceláře dopravní společnosti Buva Sea nahlásit zítřejší čas odjezdu z ostrova. 9:30 bude tak akorát. Po ránu stejně bývá odliv a asi se mi už nebude chtít být na pláži. Navíc mě čeká hodinová plavba a pak minimálně 3 hodiny do Phnom Penhu.


Poté, co nahlásím čas odplutí, jdu vedle koupit lístek na autobus ze Sihanoukville do Phnom Penhu. Ukážu lístek na trajekt s prodejce mi vypíše lístek na autobus. Prý mám po připlutí do přístavu jít do kanceláře Buva Sea, odkud mě zavezou na autobus. Cena 15 USD. Vedle je “česká” pekárnička, takže kupuji briošku a snídaňovou bulku s vaječnou omeletou a slaninou. U prodejkyně ovoce pak mangovo-ananasovo-passionfruitový shake a jdu směrem na White beach, což jsou bungalovy hned vedle těch, kde bydlím. Je to u mysu, který odděluje žlutou pláž (u mých bungalovů) od bílé pláže. Zabírám jedno lehátko na bílé pláži, dávám si přinesenou snídani, koupel a jdi si číst. Tuhle pláž mám ráda. Příjemné prostředí. Relaxuji zde až do půl jedné. Pak se vracím na ubytování. Úklid ještě neproběhl. Recepční nažene uklízečky ke mě. Za chvíli je hotovo.

Dám si sprchu, znovu se namažu, vezmu šnorchl a pro změnu jdu na žlutou pláž trochu šnorchlovat. Moře ale není moc průzračné a hladina je nad korály ještě nízko, abych mohla v klidu nad nimi šnorchlovat.


Dostávám hlad. Do večeře to nevydržím. Tak se přesouvám zase na White beach do restaurace. Dávám si rybí filet s hranolkami a ledovou kávu. Začíná pršet. Takže přesun pod střechu. Déšť je to ale krátký. Jídlo je přesmažené. Nečekala jsem obalované kousky ryby. Kafe je ale dobré. Poručila jsem si jej s kondenzovaným mlékem.

Pak přesun zase na lehátko na pláži. Dočítám knížku. Obloha dnes celou dobu hrozí bouřkami. Je to působivé. Směrem na pevninu asi prší. Jsou slyšet hromy. Zpět u bungalovů na žluté pláži sleduji měnící se oblohu a vzdálené blýskání. Nevypadá to, že by bouřka šla nad ostrov. Jdu si dát sprchu a pak do vesnice na večeři. Barbecue s rybou a pivo Angkor. Oproti víkendu je tu podstatně méně lidí a větší klid na ulici.

Podaří se mi domů získat pivní sklenici?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...