Dnes brzy ráno jsem, bohužel, sedla na letadlo (společnost
vueling) a přes Barcelonu se vrátila na “domovskou“ Mallorku.
Těch dvanáct dní jsem si užila naplno.
Tady je několik informací, postřehů a zajímavostí nasbíraných
během mé cesty:
- Tradiční portugalské výrobky: kachličky „azulejus“, portské víno, výrobky z korku. Prodejny se suvenýry nabízejí spostu výrobků z korku a také kachliček. Zajímavé jsu korkové podložky s barevnou kachličkou uprostřed. Ve střední části Portugalska je také typickým nápojem višňová „ginja“. Neodolala jsem a na letišti si jednu láhev koupila jako suvenýr.
- Ceny: Portugalsko je o něco levnější než Španělsko. Hlavně, co se jídla v restauracích týká. Oblečení v mezinárodních řetězcích levnější nebude. Jízdné mi ale přišlo na stejné cenové úrovni a vstupné do turistických památek je také docela vysoké. Hlavně třeba v Sintře nebo ve čtvrti Belém. Základní prohlídka některého vinařství spojená s ochutnávkou portského vína ve Vila Nova de Gaia většinou stojí 10€. Denní menu se v lidových restauracích pohybuje okolo 7-10€. Ceny nápojů v restauracích jsou ale zatížené 23% daní, takže za pivo dáte okolo 2€, voda stojí 1,5, nealko kolem 2€, kafe okolo eura až dvou.
-
Portugalská gastronomie je zážitkem (pokud si umíte zvolit dobrou restauraci). Ceny ryb a mořských plodů jsou relativně nízké v porovnání se Španělskem. Tradiční je treska (bacalhau) na tisíc způsobů. Časté jsou vepřové plátky. Jako příloha se velmi často podávají bramborové chipsy nebo hranolky a talíř rýže. Jako předkrm nabízejí chleba s máslem a olivy. Zde španělské aioli neznají. Dalšími předkrmy jsou sýry, saláty s chobotnicí a nebo polévky. Na severu je typickou polévkou „caldo verde“ se zelím. Snad v každé
restauraci je zeleninová polévka (je to spíš krém, zelenina je rozmixovaná). Časté jsou i polévky z mořských plodů. Cena polévek se pohybuje okolo 1,60 -3 €. Portugalci jsou také cukrářskými mistry. Snad v každé ulici je nějaká cukrárna/kavárna, která často přechází i v restauraci. Výběr cukroví je velký. Vynikající jsou chlebové bulky.
V mnoha restauracích dávají na ubrus papír, aby nemuseli potom měnit celý ubrus. Papír pak jen vyhodí. To mi přijde dost nešetrné.
-
Bezpečnost: Portugalsko je chudou, ale bezpečnou zemí.
Je třeba si dávat pozor na osobní věci v metru, v tramvajích a
na místech plných lidí. Lisabonská tramvajová linka 28 je
oblíbená nejen mezi turisty, ale i mezi kapsáři. Podle průvodce
není nabízení drog na ulici nic neobvyklým. Já se s tímto ale
nesetkala. Asi jsem nechodila těmi správnými ulicemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat