MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

pondělí 13. listopadu 2017

Postřehy a zajímavosti z Portugalska

Dnes brzy ráno jsem, bohužel, sedla na letadlo (společnost vueling) a přes Barcelonu se vrátila na “domovskou“ Mallorku. Těch dvanáct dní jsem si užila naplno.
Tady je několik informací, postřehů a zajímavostí nasbíraných během mé cesty:
  • Voda z kohoutku je pitná. To je velká výhoda během cestování. Alespoň se ušetří za balené vody a na hostelu vždy jen dočepujeme do prázdné láhve.
  • Tradiční portugalské výrobky: kachličky „azulejus“, portské víno, výrobky z korku. Prodejny se suvenýry nabízejí spostu výrobků z korku a také kachliček. Zajímavé jsu korkové podložky s barevnou kachličkou uprostřed. Ve střední části Portugalska je také typickým nápojem višňová „ginja“. Neodolala jsem a na letišti si jednu láhev koupila jako suvenýr.
  • Ceny: Portugalsko je o něco levnější než Španělsko. Hlavně, co se jídla v restauracích týká. Oblečení v mezinárodních řetězcích levnější nebude. Jízdné mi ale přišlo na stejné cenové úrovni a vstupné do turistických památek je také docela vysoké. Hlavně třeba v Sintře nebo ve čtvrti Belém. Základní prohlídka některého vinařství spojená s ochutnávkou portského vína ve Vila Nova de Gaia většinou stojí 10€. Denní menu se v lidových restauracích pohybuje okolo 7-10€. Ceny nápojů v restauracích jsou ale zatížené 23% daní, takže za pivo dáte okolo 2€, voda stojí 1,5, nealko kolem 2€, kafe okolo eura až dvou.
  • Portugalská gastronomie je zážitkem (pokud si umíte zvolit dobrou restauraci). Ceny ryb a mořských plodů jsou relativně nízké v porovnání se Španělskem. Tradiční je treska (bacalhau) na tisíc způsobů. Časté jsou vepřové plátky. Jako příloha se velmi často podávají bramborové chipsy nebo hranolky a talíř rýže. Jako předkrm nabízejí chleba s máslem a olivy. Zde španělské aioli neznají. Dalšími předkrmy jsou sýry, saláty s chobotnicí a nebo polévky. Na severu je typickou polévkou „caldo verde“ se zelím. Snad v každé



    restauraci je zeleninová polévka (je to spíš krém, zelenina je rozmixovaná). Časté jsou i polévky z mořských plodů. Cena polévek se pohybuje okolo 1,60 -3 €. Portugalci jsou také cukrářskými mistry. Snad v každé ulici je nějaká cukrárna/kavárna, která často přechází i v restauraci. Výběr cukroví je velký. Vynikající jsou chlebové bulky.
    V mnoha restauracích dávají na ubrus papír, aby nemuseli potom měnit celý ubrus. Papír pak jen vyhodí. To mi přijde dost nešetrné.

  • Bezpečnost: Portugalsko je chudou, ale bezpečnou zemí. Je třeba si dávat pozor na osobní věci v metru, v tramvajích a na místech plných lidí. Lisabonská tramvajová linka 28 je oblíbená nejen mezi turisty, ale i mezi kapsáři. Podle průvodce není nabízení drog na ulici nic neobvyklým. Já se s tímto ale nesetkala. Asi jsem nechodila těmi správnými ulicemi.











Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...