MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

středa 15. března 2017

Singaraja - Lovina tour

chrám Ulun Danu na jezeře Beratan
V osm ráno mě vyzvedl řidič společnosti Three Brothers wisata, kde jsem si včera za 250 tisíc rupií koupila celodenní výlet po ostrově. Tour nese název Singaraja Lovina podle oblastí, které navštívíme.
Vyzvedli jsme ještě ukrajinský pár a vydali se jihozápadně od Ubudu do vesnice Mengwi, kde nás čekala prohlídka královského chrámu Taman Ayun. Slunce svítilo, mraky se trochu kupily nad severní částí ostrova.
chrám v Mengwi
Chrám byl postaven 1634 v době vlády království Mengwi. Řidič nás nechal u vchdou s tím, že na nás bude za třičtvrtě hodiny čekat na parkovišti. Vstupné do chrámu 5 tisíc. Samotný chrám s tradičními věžemi není přístupný turistům, ale kolem dokola se lze projít a nahlédnout přes zídku.
Na parkovišti jsem byla o deset minut dříve a marně hledala auto s řidičem. Když došelukrajinský pár, společně jsme hledali. Už jsme měli být na cestě. Nakonec jsme našli řidiče, jak v autě spí.
Vyrazili jsme na cestu směr jezero Beratan, na jehož břehu stojí jeden z nejnavštěvovanějších chrámů Ulun Danu. Po cestě ale řidič zastavil u malé rodinné farmy, kde jsme byli provedeni malým pozemkem, byla nám ukázána tradiční výroba kávy a pak nás čekala ochutnávka kávy a čajů, které tu sai vyrábějí. Tentokrát jsem si nic nekoupila. Zahrada kolem domu byla plná květin a tropických rostlin. Pěkné, klidné místo. I mladá průvodkyně byla milá a nenutila k nákupu.
V jedenáct jsme dojelí do horské vesnice Bedugul, kde nás řidič vysadil na parkovišti u chrámu Ulun Danu s tím, že máme na prohlídku 45 minut.
Hned jsem zamířila k pokladně, zaplatila vstupné 50 tisíc rupií a vydala se areálem chrámu k jezeru Beratan, na němž stojí snad nejfotografovanější balijská stavba – oltáře s tradičními doškovými střechami stoupajícími k nebesům. Chrám ze 17. století je zasvěcen bohyni plodnosti a prosperity. Jezero Beratan je druhým největším balijským jezerem.
Na jeho břehu se tísnily skupinky turistů snažících se o nejlepší selfie s chrámem na vodě za sebou. Svoje služby tu nabízeli i zdejší fotografové. Udělala jsem pár záběrů a obešla zbytek areálu. V malé ohradě tu mají malé jelínky. Určitě by se v areálu dalo strávit více času, ale museli jsme pokračovat dále. Hlad se také hlásil o slovo. K tomu si ukrajinský pár zase dával na čas a v klidu se procházel po stáncích se suvenýry, když už jsme měli jet dál.
Řidič ujel několik metrů po hlavní silnici a zastavil na parkovišti u jedné restaurace. Tam jsme se měli naobědvat. Sotva jsme vstoupili, číšnice nám dala jídelníček s tím, že tu nabízejí bufet za 100 tisíc nápoje se hradí zvlášť. Takovou částku za oběd se nechtělo dávat nikomu. Chtěli jsme se najíst v nějaké levné pouliční restauraci. Tak jsme se vrátili do auta a řekli řidiči, ať zastaví někde jinde. Na dotaz, proč nezastavil u některého z „warung“ řekl, že tam není parkoviště. Pěkná výmluva. Určitě to měl domluvené s majiteli drahé turistické restaurace, že dostane provizi.
Silnice se klikatila horskou krajinou. Obloha byla zamračená a vypadalo to, že zde bude každou chvíli pršet.
Přejeli jsme hřeben a zamířili dolů do údolí. Podél silnice se začaly objevovat upoutávky na vodopád Gitgit a na adrenalinové aktivity, které zde lze provádět.
Gitgit
Řidič zastavil na parkovišti v malé vesnici kousek od vchodu na stezku vedoucí k vodopádu. Odkázal nás na restauraci, která byla opět pro bohaté turisty. My jsme se ale vydali podél silnice a nakonec sedli do občerstvení, které vedla jedna z agentur zajištujících slaňování po vodopádu. Dala jsem si polévku za 15 tisíc a džus. Skoro celý vyhrazený čas na prohlídku jsme strávili v restauraci. To nám ale bylo jedno, stejně bychom někde museli pojíst.
K vodopádu to byl asi kilometr. Vstupné 10 tisíc. Kolem stezky si místní postavili prodejny se suvenýry a marně se nás snažili přesvědčit, ať něco koupíme.
V kaňonu, do kterého z výšky 40 metrů padá voda, je malá svatyně. Ve vzduchu poletovaly jemné kapky vody. Udělala jsem několik rychlých fotek. Ukrajinský pár to tentokrát otočil nazpět docela brzy na to, jak si u předchozích památek dával na čas. Zde bych mohla strávit o hodně více času.
Oba dva zajímala nejvíce pláž Lovina s černým pískem, která byla další naší zastávkou.
Pláž, na které skoro nikdo nebyl a místní čekali, až nastane hlavní sezona, aby mohli něco prodat, mě moc neoslovila. Už jsem viděla zajímavější pláže. Sedla jsem si do stínu a hlídala Ukrajincům věci, zatímco se koupali v moři.
Po hodině jsme vyrazili k poslednímu místu, které bylo na programu. K termálním lázním Banjar.
Ty byly nedaleko. Na koupel jsme dostali půl hodiny. Rychle jsem prošla k vchodu, kde vybírali vstupné 10 tisíc, převlékla se do plavek, nechala batoh v uzamykatelné skříňce a šla vyzkoušet vodu. Hlavními návštěvníky tu byli místní. Voda obsahovala minerální látky a ne síru, jak by se salo čekat v sopečné oblasti. Teplota vody se mohla pohybovat kolem třiceti stupňů. Lázně jsou venkovní a strážci zde dohlížejí na pořádek.
Pláž Lovina
Bylo půl páté, když jsme se vydali na zpáteční cestu do Ubudu. Náš mladý řidič oblast moc dobře neznal, protože se během projíždění horskými vesnicemi několikrát místních ptal na cestu. Když jsem viděla ta místa, kudy jsme projížděli, říkala jsem si, že by bylo fajn si to tu projet sama. Problémem zde je neexistující značení vzdáleností a směrů. Někde zde v horách se prý nachází i vesnice Trunyan a les mrtvých, kde místní nechávají své mrtvé přirozeně tlít v lese bez zakopání. Celé Bali na mě působí dost mysticky.
Když jsme se konečně vymotali z hor a řidič našel správný směr, zastavil nám ještě na vyhlídce na jezero Buyan. Pomalu se již začínalo stmívat.
termální lázně
Do Ubudu jsme dorazili těsně před sedmou hodinou. Pozdě na to, abych si zašla na nějakou další kulturní show. Večeři jsem opět vyřešila v restauraci Legend.












Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...