MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

pondělí 6. března 2017

První seznámení se Saigonem

Krátce po deváté dorazil k hostelu autobus společnosti Tam Hanh (opět lehátkový) a já se vydala na cestu do Saigonu. Saigon, oficiálně Ho Chi Minovo město je velkoměstem v jehož aglomeraci žije deset milionů lidí. Město je centrem jižního Vietnamu. Za francouzské okupace bylo hlavním městem Cochinchiny. V roce 1931 se sloučilo s městem Cholon, které založili čínští uprchlíci v 18.století, a až do roku 1956 se město nazývalo Saigon-Cholon. V letech 1956-75 byl Saigon hlavním městem Vietnamské republiky. Po sloučení severního a jižního Vietnamu v roce 1975 bylo město přejmenováno na Ho Chi Minovo město. Přesto se označení Saigon stále používá, ačkoliv oficiálně se takto nazývá jen městský distrikt 1.
Konečná zastávka autobusu byla na autobusovém nádraží u ulice Pham Ngu Lao v baťůžkáři oblíbené oblasti. Kousek od všech pamětihodností. Na ulici De Tham jsem našla hostel Suite Backpackers Inn, který vede jedna z místních cestovních agentur. Zamluvené jsem měla dvě noci. Pak jsem měla v plánu na dvě noci odjet do delty Mekongu a na poslední noc před odletem se opět vrátit do hostelu. Za dvě noci ve společné ložnici jsem zaplatila 12 dolarů. Na další den si zaplatila výlet k tunelům Cu Chi. Měla jsem na výběr jet ve velké skupině za 90 tisíc nebo v malé skupině za 250 tisíc. Vstupné v ceně. Zvolila jsem druhou variantu. Představa čtyřiceti lidí ve skupině mě děsila.
Dopředu jsem také zamluvila poslední noc po návratu z delty Mekongu. Přátelský recepční mi vynesl batoh do pokoje. Přitom mi sdělil, že prý český přízvuk mu přijde nejvíc sexy. Musela jsem se smát.
Zamčela jsem věci do skříňky, nechala na recepci prádlo na vyprání a s mapou, kterou mi dal recepční, jsem se vydala do rušných ulic prohlédnout si některé z pamětihodností. Všude se dalo dojít pěšky.
Vydala jsem se k budově tržnice Ben Thanh, jejíž hodinová věž se stala symbolem Saigonu. Ve městě probíhá výstavba metra a některé části ulice kolem tržnice jsou ohrazené vysokým plotem. Na přechodu u tržnice se mě ujal místní policista a pomohl mi přejít na druhou stranu. Silniční provoz je tu snad i horší než v Hanoji a je třeba být ve střehu. A to nejen kvůli tisícům motorkářů (řekla bych že motorek je tu zhruba tolik co obyvatel), ale i kvůli zlodějům na motorkách vytrhávajícím kabelky z ramene. Jedné holčině, která byla ubytovaná ve stejném pokoji, takhle ukradli mobil z ruky.
U vchodu do tržnice je varování, abychom si hlídali osobní věci. Tržnicí jsem se jen zběžně prošla a zamířila dál po ulici Ham Nghi směrem k nábřeží. Po levé straně se nad ostatní budovy zdvíhá věž finančního centra Bitexco. Došla jsem k věži, kolem níž je dostatek stylových kaváren a zamířila na pěší zónu Duong Nguyen Hue na jejímž západním konci stojí budova Lidového sněmu, která bohužel není veřejnosti přístupná. Na východní straně je nábřežní promenáda. Udělala jsem pár fotek a pak překličkovala přes silnici zpět a zamířila směr budova opery. V rohové kavárně jsem se nechala zlákat ledovým čajem, který jsem si vypila v prvním patře. Atmosféra ulic působila trochu francouzsky. Stejně tak budova opery. Dovnitř jsem mohla jen nahlédnout. Vstoupit mohli jen ti, co šli na předražené představení A O Show. Kdyby za vstup nechtěli 630 tisíc, na představení plné akrobacie bych ráda zašla.
Ulicemi jsem prošla kolem budovy Lidového shromáždění k soše Ho Chi Minha, který zhlíží na pěší zónu. Pomalu se smrákalo a skupinka maďarských turistů se fotila u sochy.
Vydala jsem se zpět směr baťůžkářská oblast kolem ulice De Tham. U tržnice jsem našla autobusové nádraží MHD, vyhledala zastávky linek 152 jezdící na letiště a linky 102 jedoucí na autbusové nádraží Mien Tay, odkud vyjíždějí autobusy do delty Mekongu. A pak zamířila najít nějakou pouliční restauraci, kde bych levně povečeřela. Našla jsem ji o pár ulic níže od hostelu. Dala jsem si smažené nudle za 25 tisíc a pak již zamířila na hostal si odpočinout.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...