MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

pondělí 26. března 2018

Ses Fonts Ufanes - jedinečný přírodní úkaz, který se objevuje jen párkrát do roka

Pohoří Sierra Tramuntana je plné zajímavých míst. K některým se lze dostat autem, k jiným vedou turistické stezky a je třeba být připravený na celodenní trek. V minulých týdnech jsem začala s objevováním předhůří kolem Alaró. V merku jsem ale měla ještě jedno místo, které je nejlepší navštívit v zimních měsících po silných deštích. 
Oním místem jsou prameny Ses Fonts Ufanes nacházející se v areálu veřejného statku Finca pública Gabellí petit asi 2 km severovýchodně od Campanetu. V Campanetu je možné navštívit i jeskyně.
Jeskyně jsou přístupné celý rok. Areál veřejného statku je možné si projít také každý den, ale opravdový smysl má jeho návštěva jen, když prameny vyvěrají. To se totiž nabízí nádherná podívaná na proudy vody vyvěrající “odnikud” a valící se lesem z kopce takovou silou, až to připomíná divokou horskou řeku. 
A aby k tomuto přírodnímu úkazu došlo, musí na Mallorce (respektive v pohoří) několik dní silně pršet.
Jelikož je Sierra Tramuntana složená z vápencových hornin, nachází se v útrobách hor prostory a jezírka, kde se hromadí dešťová voda, která pak vytéká některým z množství pramenů, které jsou rezeseté v pohoří. 
Aby voda začala vytékat z Ses Fonts Ufanes, musí se nejprve naplnit podzemní jezero a ona nadbytečná voda pak vyvěrá na povrch a vytváří tohleto vzácné divadlo. Ono totiž na Mallorce silně prší jen několikrát do roka a hlavně v období od října do března. Prameny po silných deštích vyvěrají zhruba 2-3 dny a pak opět voda zmizí než přijdou další deště. 
V letošním roce se prameny objevily dvakrát. A protože mělo v minulém týdnu také pršet, tak jsem si dělala naději, že by se mi mohlo poštestit a toto zajímavé místo vidět.
Dopředu jsem se domluvila s kamarádkou Helenou, která tento přírodní úkaz také ještě neviděla, že se k pramenům zajedeme podívat, až zaprší. Minulý týden nakonec moc nepršelo, rozhodně ne natolik, aby se prameny aktivovaly. Ale tento víkend lilo docela fest na celém ostrově a v pondělí vydal Ibanat (Institut Balear de la Natura) na twitteru oznámení, že z pramenů začala proudit voda a tím se aktivoval protokol koordinačních prací. Tím, jak je tento úkaz vzácný se totiž k pramenům nahrnou hordy návštěvníků a je proto třeba hlídat ukázněnost lidí. 
V pondělí jsem ani já, ani Helena na výlet nemohly, ale v úterý ráno jsme se rozhodly k pramenům vyrazit. Cesta tam zabrala asi hodinu. Podle směrovek jsme dojely prakticky až k areálu, kde se prameny nacházejí. Úplně bez problémů jsme našli místo na zaparkování u starého kostelíka San Miguel. Docela živo tu po jedenácté hodině bylo. Kromě nás k pramenům směřovali další lidé. Převážně místní Mallorquinci, kteří o tom veděli. Běžný turista tohle místo nezná.
Cesta areálem statku vedla kolem hučící řeky odvádějící vodu z pramenů. Na pooraném poli rostly fíkovníky a v dálce pod svahem “vyrůstala” stavba panského statku (tzv. Posessions), které byly na Mallorce běžné od 16.století až do počátku 20.století. 
Došly jsme do dubového lesa. Již kolem cesty vyvěraly na několika místech pramínky vody. Několik metrů na levo od cesty byl vidět silný proud řeky odvádějící vodu z hlavních pramenů.
Cesta nás dovedla ke kamennému domku, který slouží jako informační centrum a také záchody. Vedle domku stojí stará kamenná palírna vápna a na dohled odtud již ony hlavní prameny. Ty vyvěrají “od nikud” ze svahu takovou silou, až to bere dech. Jakoby tu někdo od nikud vykouzlil řeku. Ty hlavní velké prameny jsou zde tři (a v okolí jsou další menší). Kolem se procházeli návštěvníci, kteří si toto kouzlo přírody také nechtěli ujít. Dokonce sem přijela i televize natočit reportáž. 
Přes dvě hodiny jsem si užívala tuhle neuvěřitelnou atmosféru a běhala s foťákem kolem pramenů. Tohle bude asi nejzajímavější místo, které se mi letos na Mallorce podaří navštívit. A to díky vědomí, že už se mi v budoucnu nemusí nepošteštit se sem podívat v době, kdy budou prameny aktivní (a v takové síle).
Prošly jsme se i do míst, která ostatní návštěvníci opomíjejí a objevily starou kamennou talayotskou stavbu. 
Po druhé hodině jsme se pak vydaly na zpáteční cestu do Cala Ratjady. Onu jeskyni, která se nachází nedaleko, navštívím někdy příště.
Byl to velmi zajímavý a příjemný jarní výlet. Slunce dnes příjmně hřálo. 



Dodatečná poznámka: prameny byly nakonec aktivní 6 dní, což je opravdu dlouho. Běžně z nich proudí voda 2-3 dny. 
P.S.: video najdete zde: https://youtu.be/Zb7kshTwOdU

Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...