MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

středa 27. května 2020

Můj život na mallorský způsob aneb Jak se zpracovává a k čemu slouží mořský fenykl?

Mezi moje nejoblíbenější mallorské tradiční pokrmy patří "pa amb oli" - místní chleba pokapaný olivovým olejem a potřený rajčetem, na nějž si pak můžete dát třeba plátek šunky serrano, sýra nebo i vepřové pečeně. Každý tradiční bar má svůj způsob servírování pa amb oli. Někdy na talíři uvidíte jen obložený chleba, jindy je součástí talíře i "obloha" ve formě oliv a nakládaných produktů jako je třeba v tmavě zelená rostlinka připomínající mořskou řasu. Právě takovou rostlinku dávají k pa amb oli na talíř v jednom z mých oblíbených lokálních barů, kam ráda chodím na vynikající obložený chleba na mallorquinský způsob.
Až donedávna jsem měla za to, že se jedná o nějakou řasu rostoucí ve zdejších mořích. Ve skutečnosti to ale není řasa, ale rostlina rostoucí na skalnatých březích Mallorky (a nejen Mallorky). Místní lidé ji nazývají "fenoll marí" (španělsky hinojo marino). Česky je to pak mořský fenykl.
Mořský fenykl běžně seženete ve zdejších supermarketech naložený ve sklenicích s octovým lákem. Cena za malou sklenici s 90 gramy naloženého mořského fenyklu se pohybuje mezi 3 a 4 €.

"Díky" coroně, zmražení turistické sezony a tudíž i mé běžné práce jsem se k mému velkému štěstí dostala k dočasné práci na radnici v oboru turismu. Kromě třídění, katalogizace letáků a úklidu skladu a informačních center jsem se tak dostala k velmi zajímavým informacím týkajícím se tradičního způsobu života na Mallorce. Ne, že bych je vyčetla z těch letáků, ale paní, která mě a ostatní na starosti, je Mallorčanka, která zná Mallorku doslova jako své boty a ochotně povídá o všem možném. A před pár dny jsme při práci nakousli i téma zdejších rostlin, které se tradičně zpracovávali a stále zpracovávají (i když na mnohé se v současnosti vztahuje ochrana). I když jsem tak přišla (stejně jako velké procentro zdejších na turismu závislých lidí) o běžně očekávaný příjem a dostala se do dost nejisté situace, paradoxně mi to přineslo i něco dobrého právě ve formě nových a zajímavých informací o tradičním způsobu života a místních lidech.

Mořský fenykl patří k tzv. superpotravinám a je možné jej považovat za léčivku. Je bohatý na draslík, minerály a nebo třeba vitamín C. V dobách zámořských objevů jej námořníci převáželi na lodích a sloužil proti kurdějím. Jedli jej i první osadníci a nakládali jej do nálevu z octa a soli, ve kterém rostlina změkne a jeho chuť se zintenzivní. Tato praktika se dochovala dodnes.
Nejlepší chuť a nejvíce minerálů a vitamínů má rostlina v srpnu, kdy kvete nažloutlými květy.

Když jsem si pak vygooglila, jak vypadá mořský fenykl ve svém přirozeném prostředí (mimo zavařovací sklenici a nálev), hned mi bylo jasné, kde hledat. Jediné, co jsem musela udělat, bylo být nenápadná a sbírat jej na místech, kde mě raději nikdo neuvidí. Na Mallorce totiž mořský fenykl spadá pod ochranu. Jeho sbírání není nelegální, pokud si nasbíráte maximálně 1 kilo a pro svou osobní potřebu. Nesmí se ale sbírat pro komerční účely a ve velkém množství bez speciálního povolení.
Takže jsem zavečer vyrazila s pytlíkem a nůžkami (prý se mají větvičky stříhat, aby mohl pokračovat v růstu) po pobřeží mimo zástavbu, abych si nasbírala fenoll marí tak do dvou zavařovaček.
Doma jsem jej pak proprala. Vyvařila dvě sklenice. Naplnila je ze dvou třetin octem. Rozmíchala v něm půl lžíce soli. Fenykl nacpala dovnitř až po okraj (do jedné sklenice přidala i 4 stroužky česneku). Nasypala další půl lžíce soli a zalila vodou. Sklenici zavřela a uložila do skříně s tím, že si teď budu muset měsíc počkat, až se rostlinka promarinuje a změkne.
Tak snad se to povede a já si koncem června budu moct pochutnat.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...