MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

neděle 22. ledna 2017

Něco o oslavách čínského nového roku

Batoh mám již prakticky nabalený. Do odletu zbývají 3 dny! 
V tomto krátkém příspěvku se věnuji tématu čínského nového roku a tradičních atrakcí, které oslavy provázejí.
Čínský nový rok nebo také lunární nový rok je jedním z nejvýznamnějších tradičních čínských svátků. Příchod nového lunárního roku se slaví nejen v Číně, ale i v zemích jihovýchodní Asie. Ve Vietnamu je tento svátek nazýván TET a je přirovnáván k vánocům. Oslavy příchodu čínského nového roku začínají prvním dnem nového lunárního kalendáře a trvají dva týdny. Datum příchodu čínského nového roku je pohyblivé a nastává s druhým novým měsícem po zimním slunovratu. V roce 2017 připadá lunární nový rok na 28.ledna. Tento den nastane rok ohnivého kohouta, který bude vládnout až do poloviny února příštího roku. Rok ohnivého kohouta má probíhat ve znamené kreativity, spravedlnosti a odvahy.
A jak budou oslavy v Hong Kongu probíhat? Pár dní před příchodem lunárního nového roku lidé uklízejí své domy a zdobí je květinami. Květiny jsou také jedním z darů během oslav. Květinové trhy v celém městě se zaplní hlavně poslední večer starého lunárního roku. Místní kupují nejčerstvější květiny, které poté darují důležitým lidem ve svém okolí. Některé květiny mají během oslav speciální význam. Darují se rotliny miniaturního druhu pomerančovníku (kumquat), které symbolizují přání finančně úspěšného roku. Oblíbené jsou i květy broskvoně a chryzantémy. Největším dočasným květinovým trhem je ten ve čtvrti Mong Kok.
První večer lunárního nového roku probíhá v ulicích hongkongské čtvrti Tsim Sha Tsui extravagantní průvod masek a hudebníků s tradičními dračími tanci.
Druhý večer nového roku ozáří nebe nad Victoria Harbour asi půlhodinový ohňostroj.
Třetí den pak míří místní na tradiční novoroční koňské dostihy.
A já se hodlám zúčastnit těchto tradičních aktivit. 
V pátek si zajdu na některý z květinových trhů načerpat atmosféru a vůni květin. V sobotu v podvečer se pokusím zaujmout dobré místo podél trasy, kudy bude procházet průvod masek a umělců a tančících draků.  V neděli mě čeká monumentální ohňostroj a v pondělí si na poledne zajedu na koňské dostihy. Třeba se mi podaří i dobře vsadit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...