MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

čtvrtek 26. ledna 2017

Den D právě nastal aneb Na cestě do Hong Kongu

Honkongská vlajka - v centru květ Bauhinia jako symbol lidskosti

























Tak jsem se konečně dočkala. Je 26. ledna a já mířím do Asie. Odlet v 6:35 směr Madrid a odtamtud do Hong Kongu.
Budíček ve 3., ve 4 odjezd na letiště. Z Madridu do Hong Kongu letím společností Cathay Pacific. Přímý let potrvá zhruba 12 hodin. Dosednout na hongkongské mezinárodní letiště bych měla v pátek v 7 ráno. Jen doufám, že to dosednutí nebude provázené turbulencemi, jak je to v případě tohoto letiště běžné kvůli nepředvídatelným poryvům větru.
Odlet z Madridu v 11:20.


Něco o hongkongském letišti:
Letiště Chep Lap Kok bylo budováno na uměle vybudovaném ostrově a do provozu bylo uvedeno v roce 1998. Nahradilo tak letiště Kai Tak, které patřilo k nejnebezpečnějším na světě. Letadla během přistávání musela doslova kličkovat mezi mrakodrapy.  Nové letiště je navíc vybavené unikátním systémem předpovídajícím náhlé změny směru a rychlosti větru, který je v oblasti zrádný a letadlům může komplikovat přistávání. Myslím, že tohle přistávání bude tím nejadrenalinovějším zážitkem hongkongského pobytu.



Pár informací o Hong Kongu:
Hong Kong je jedním z nejvýznamnějších ekonomických center Asie a světa. A také jedním z nejhustěji zalidněných. Na ploše 1106 km čtverečních žije více než 7,3 milionů obyvatel. V překladu znamená jeho název "Voňavý přístav". Původ tohot názvu je prý dvojí. Jednak jej tak nazývali první rybářští obyvatelé dnešní čtvrti Aberdeen a jednak název vznikl podle vůně kadidel, se kterými se tu obchodovalo. A obchodovalo se se vším možným. Hlavními obchodními komoditami bylo hedvábí, čaj, porcelán a opium. Právě obchod s opiem, kterým Britové zásobovali čínské obyvatelstvo, vyprovokoval v 19.století celkem dvě "opiové války", na jejichž konci připadl Hong Kong pod britskou vládu a to na 99 let.
V roce 1997 Britové předali Hong Kong Číně ovšem čínská vláda se musela zavázat, že v Hong Kongu ponechá po padesát let kapitalistický model hospodářství a způsob života.
Oficiálními jazyky je kantonština a angličtina.










Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...