MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

úterý 31. ledna 2017

Postřehy a dojmy z Hong Kongu

Zde byl ten zápach příšerný
1. Na téma "Voňavý přistav": I když HK v překladu znamená voňavý přístav, ulice města rozhodně nevoní. Kolikrát se spíše jedná o nechutný smrad. To hlavně u exitu E na stanici metra v Mong Koku, kde po večerech na ulici smaží a opékají něco tak strašně zapáchajícího, až se z toho navaluje. Zřejmě nějaké vnitřnosti a sušené chobotnice. Jediným místem, kde to opravdu voňelo, byl květinový trh.
Jeden ze "smradlavých" stánků



ulice Mong Koku po ránu
Na květinovém trhu to vonělo









2. Veřejné WC: jsou běžné v parcích i v nákupních centrech a to zdarma. A většinou jsou i čisté. Na turistické mapě jsou vyznačené a na ulici je k nim směrovka.
3. Octopus card: vynikající bezdotyková vychytávka. Dobíjení v automatech na stanicích metra je velmi snadné. Zde lze dobít jen bankovkami v hodnotě 50 a 100 HKD. Platit s ní lze i v různých restauracích a obchodech. I vstupné na památky.
4. Jízdné: cena v metru (MTR) závisí na vzdálenosti, kterou projedeme. Při vstupu do metra se načte Octopus card (v mašince si lze koupit i jednotlivé jízdné, ale toho jsem nevyužila) a při výstupu z cílové stanice se z karty odečte přislušný tarif. Jízdné na trajektu mezi Kowloonem a Hong Kong Islandem je předem stanovené na něco přes 2 dolary a částka se odečte při nástupu. Stejně tak se příslušná částka odečítá při nástupu do autobusu. V autobusech je pevně stanovena pro danou trasu a je jedno, zda dojedete na konečnou nebo jen o dvě zastávky dál.  V tramvaji se platí 2,30 HKD až při výstupu. A pokud se platí penězi, je třeba mít přesnou částku, řidič nevrací.
5. Jazyk: i když je jedním z úředních jazyků stále ještě angličtina, ne všichni jí hovoří. Obsluha v restauracích kolikrát umí jen tři slova. Přece jen od předání HK Číně uběhlo 20 let.
6. Ceny: V porovnání s jinými zeměmi je Hong Kong dražším městem. I když není tak drahý jako Singapur. Jídlo na ulici je relativně levné. 
7. Zákazy: kouření je všeobecně zakázané jak v restauracích, zastávkách, ale i v parcích a jiných veřejných místech. Kuřáci mají vymezené zóny, kde si mohou vychutnat svou cigaretu. V metru se nesmí jíst ani pít. Házení odpadků na zem se také pokutuje, i když ulice Mong Koku vypadají po ránu jako smetiště.

8. Celkový dojem z Hong Kongu: člověk se tu hodně nachodí. Vzdálenosti jsou velké. K tomu příliš mnoho lidí na ulicích. Očekávala jsem město ve stylu Singapuru, ale místo toho jsem viděla velkou "králíkárnu". Pocit bezpečí je ale vysoký. Líbil se mi výlet na ostrov Lantau, ale zklamal mě výhled z Victoria Peak (hlavně kvůli počasí). Pěkný byl novoroční průvod, ale ohňostroj nestál za nic. Chtěla jsem zažít oslavy čínského nového roku a zažila je. Ale příště se jim raději vyhnu. Když mají Číňani prázdniny, je to děs. Každopádně zajímavý zážitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...