MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

úterý 23. února 2016

Přejezd do NP Kinabalu

Abych se dostala do NP Kinabalu, musela jsem sednout na nektery spoj mirici do Kota Kinabalu. Jelikoz cesta tam mela zabrat okolo 4 hodin, vstala brzy a jiz v sedm hledala mini bus, ktery by me odvezl na autobusovy terminal, odkud jezdi dalkove autobusy. Terminal je asi 4 km od centra. Jezdi tam mini bus "batu 4". Ackoliv mi recepcni rekl, ze jizdne jsou 2 ringgity, ridic si rekl o tri. Nehodlala jsem se s nim o ten ringgit dohadovat. Jizda trvala pul hodiny. Ve tri ctvrte jsem vysedla u mista, kde stalo nekolik modernich autobusu. Tady neco jako zastresene nadrazi neexistuje. Hned si me odchytli ridici jedne spolecnosti, dali mi batoh do ulozneho prostoru, dovedli k pokladne. Nebyla to sice spolecnost, ktera je uvadena jako ta co jede tuto trasu, ale hlavne, ze autobus jel. Zaplatila jsem 40 MYR. Planovala jsem si jeste koupit neco k jidlu, ale jiz se vyjizdelo. Na batu 32 jsem si pak koupila bananove lupinky od poulicnich prodejkyn.
Na obed jsme zastavili v Ranau, 20 km od meho cile. Vysazena jsem byla na prani 1 km za spravou parku u odbocky na Kinabalu Mountain Lodge. Odtamtud to bylo na ubytovani 1 km. Byl to kilometr prudkeho stoupani a klesani. Tech az 20 kg odhadem v batozich se proneslo. Spocena jsem vyfunela k drevene chate obklopene peknou zahradou.
Zaplatila jsem si tri noci (dnesni a pak dve noci po navratu z vystupu na Mt.Kinabalu) v nekolikaluzkove loznici. Luzka jsou jako koje, takze mam soukromi. Hned jsem si zamluvila veceri.
Jiz bez zateze jsem se vydala s fotakem po ceste zpet. Obas zahledla nejakeho ptacka. Od silnice pak pokracovala k brane parku. Pred nim je restaurace, kde jsem si dala polevku a pak se sla do parku zeptat na par veci ohledne zitrka. Idealne, kdyz prijdu v osm.
Pak jsem zamirla zpet na chatu a zbytek odpoledne lenosila a kochala se vyhledy. K veceri byly nudle s volskym okem. Spat jsem sla brzy. Rozbolela me zada (asi po tom vystupu s plnou polni), tak jsem si dala prasek na uvolneni svalu a proti bolesti a to me uspalo.








Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...