MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

pondělí 2. listopadu 2020

Svatováclavské putování okolo hradu Cornštejn aneb Kde jsou ty nejkrásnější výhledy na břehy Dyje

Zelenkavé, žluté, oranžové, do červena nebo třeba i fialova. Předtím, než se listí na stromech začne před příchodem zimy padat, zbarví se do nádherných barev, které rozzáří krajinu. A fotografové mají žně. Na Mallorce převažují lesy pinií a dubů cesmínových, které jsou vždy zelené, takže jsem podzimní barevnost dlouhá léta vídala jen na fotkách. Letos jsem si to kvůli plandemii čínské chřipky nečekaně vynahradila. 

V týdnu kolem státního svátku oslavujícího svatého Václava jsem se na pár dní octla s partií na jižní Moravě v oblasti Vranovské přehrady a ve sváteční den jsem se trhla a vyrazila na poznávací a fotografickou procházku podzimně zbarvenou krajinou. Cílem byla návštěva dvou hradů - Cornštejna a Bítova. I když kvůli vládním opatřením jsem si je mohla prohlédnout jen z venčí. Na mapách.cz jsem si zapnula stopaře, abych po návratu zpět na chatu zjistila, že jsem ušla zhruba 20 km. Výlet to byl, co se terénu a převýšení týká, nenáročný. Jen jsem většinu času šla po asfaltu, tak mě pak večer nohy pěkně bolely. 

Jak výlet probíhal? Na cestu jsem se vydala lehce po deváté. Chata byla v oblasti Lančovské zátoky obklopená lesem a dalšími chatami a tábory, ve kterých v letních měsících (a když zrovna svět a čeští politici nebojují s čínskou chřipkou) bývá plno a veselo. Pěkné prostředí. Takto po ránu byla krajina zahalená do mlhy, která dokreslovala podzimní atmosféru. Předpověď počasí ale slibovala slunečno a dalo se čekat, že se mlha brzy rozplyne. S foťákem jsem se zasekla hned pod chatou. Do žluta zbarvený bukový les a bílé chatky v mlze mě zaujaly natolik, že hrozilo, že zde strávím dopoledne a k hradům ani nedojdu. O půl desáté jsem foťáku nasadila krytku a pokračovala dál směrem do Lančova. Ten zhruba 1,5 km jsem šla docela dlouho. Jednak kvůli množství zajímavých podzimních zákoutí a jednak kvůli ochutnávání kyselých trnek, které tu rostotu kolem cesty. 

V Lančově jsem minula starou faru a pěkný kostelík a zamířila po silnici vedoucí přes pole směrem na Cornštejn. Nad bílou mlhou držící se u země postupně prosvítala modrá obloha. Než jsem se dostala k lesu, mlha se rozplynula. Bylo zajímavé pozorovat, jak se okolo objevují barevně zbarvené stromy a krajina. 


Můj hrubý odhad byl, že z Lančova k hradu bych měla ujít asi 2,5 - 3 km. Realita byla ale dvojnásobná. Navíc jsem se kvůli focení a natáčení dost zdržovala. A taky kvůli hledání hub. Les byl plný různých holubinek a muchomůrek. Hrálo to tam barvami a mikologové by se vyřádili. Na václavky ani jedlé hřiby jsem ale nenarazila. 



K Cornštejnu jsem došla okolo poledne. Jak se dalo předpokládat, brány hradu byly zavřené. Při pohledu na tabuli s otvírací dobou jsem zjistila, že by byl zavřený, i kdyby nouzový stav nebyl. Zřícenina, kterou spravuje Jihomoravské muzeum ve Znojmě, je otevřená od května do září. Přes bránu jsem mohla vidět nádvoří, na kterém parkovalo několik stavebních strojů. Zřejmě probíhá zimní údržba a rekonstrukce.

Cornštejn byl postaven ve 14.století českými panovníky, aby chránil česko-rakouské pohraničí. Zřejmě, aby se případní nepřátelé k hradu ani nepřiblížili, dostal hrad jméno Zornstein (Zorn = hněv). Od 2.poloviny 16.století hrad přestal být obýván a začal chátrat. Dochovala se ale působivá ruina, která se tyčí na skále na výběžku, který obtéká řeka Dyje (na které nyní stojí Vranovská přehrada). Pohledy na okolí jsou odtud nádherné. Fotka na informační tabuli u hradu ukazuje širší okolí Cornštejnu. Nedaleko odtud stojí i legendami opředený hrad Bítov. 


Po zelené turistické značce jsem šla po silnici dál. Odbočila k západní bráně Cornštejna, za kterou se mi ukázalo další nádvoří. Nad parkovištěm a odbočkou do obce Bítov jsem zahnula na lesní cestu vedoucí k vyhlídce, kterou mi ukazovala aplikace mapy.cz. Dostala jsem se na vrchol kopce Hradiště, který s největší pravděpodobností v dávných dobách býval skutečným hradištěm. Terén a kamenany obrostlé mechem nasvědčovali, že tu kdysi stávaly stavby vytvořené člověkem. Ostatně v dobách existence Velkomoravské říše jedno hradiště stávalo na místě, kde nyní stojí hrad Bítov. A to je odtud kousek. Navíc, vy výhledy z vyhlídky, která je o pár metrů níže na skále nad Dyjí jsou úchvatné. Přede mnou se objevil meandr Dyje, na jehož hladině se zrcalil odraz Cornštejna a barevně zbarvených lesů, které pokrývají okolní břehy. Opravdu skvostná vyhlídka. Na protějším břehu je rekreační oblast Chmelnice, ze které se ozývala hudba. Dovedu si představit tam trávit letní den. 

Lesní stezkou jsem se dostala mezi chatky a na Vysočanský most, který spojuje "cornštejnský" výběžek s protějším břehem. Odtud je pěkný panoramatický výhled na středověký hrad Bítov. Ten stojí na skalním ostrohu, který obtéká říčka Želetavka. Tato oblast byla obývána již od neolitu a stávalo tu Velkomoravské hradisko. Hrad nechali postavit v 11.století Přemyslovci a měl chránit jižní hranice státu. První zmínky pocházejí z roku 1046. Po vymření Přemyslovců po meči hrad vlastnili Lichtenburgové, kteří postavili Cornštejn. Posledním vlastníkem hradu byl výstřední milovník zvířat baron Jiří Haas ml., který na hradě vybudoval zoo. Jeho lvice Mietzi-Mausi s baronem sedávala u obě u stolu. Hrad byl v roce 1945 Haasovi zkonfiskován. Nyní je národní kulturní památkou. 

K oblasti obou hradů se váže několik legend. Samozřejmě i těch o ukrytém pokladu. 

Protože bylo půl druhé, stmívalo se v pět, ke hradu Bítov by mi to trvalo zhruba další hodinu a přede mnou byla ještě cesta domů, rozhodla jsem se dojít jen do obce Bítov. Po silnici jsem se vrátila na parkoviště pod Cornštejnem a poté dál po silnici podél přehrady přes bítovský most do Bítova. Vesnička zela prázdnotou. U náměstí stojí muzeum veteránů, které ukrývá sbírka Tatrovek. Muzeumbylo bohužel zavřené a přes okna toho moc vidět nebylo. 

Předtím, než jsem to otočila na zpáteční cestu jsem si ještě zašla na vyhlídku. Odtud se mi opět ukázal Cornštejn. Obloha se pomalu halila do mraků, které věstili na další den slibovaný déšť. Protože jsem po celou dobu snědla jen jednu müsli tyčinku, konečně jsem poobědvala namazaný rohlík a vydala se na cestu zpět. Přede mnou bylo odhadem 7-8 km a dvě hodiny světla. Náhodou jsem ještě narazila na další zajímavou vyhlídku a pak již sestoupila dolů k přehradě, přes most a po lesní stezce kolem Cornštejna na silnici vedoucí do Lančova. Ten šestikilometrový úsek po asfaltce vedoucí rovně byl dost monotónní. Nohy začínaly bolet. Už se šeřilo, když jsem se blížila Lančovu. Přede mnou na obloze měsíc, napravo zapadající slunce, které v jednom okamžiku nasvítilo okolní krajinu zlatavou barvou. Se západem slunce přišly i první dešťové kapky. Zpět do chaty jsem se dostala minutu po páté. To již déšť začínal sílit. 

Video z výletunajdete zde: https://youtu.be/HWCXFFVXlpM





Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...