MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

úterý 26. února 2019

Trek z Ella k čajové fabrice Uva Halpewatte

Včera jsem stihla vidět docela dost míst a na dnešek jsem si naplánovala výlet k čajové fabrice Uva Halpewatte. Ta je od centra Elly vzdálená 4,2 km a cesta k ní je označená směrovkami. Této trasy jsem si všimla na informační mapě u nádraží, kde jsou zaznačena všechna zajímavá místa v okolí Elly. 
Hostal jsem opustila po sedmé a nejprve jsem hledala místo, kde bych něco posnídala. Na ulici vedoucí na vlakové nadraží jsem našla otevřený stánek. K snídani jsem si dala sladké pečivo (k čerstvosti mělo daleko), čaj a banány. To vše za 120 Rs. A poté jsem se již vydala přes tunel, kde je první směrovka k čajové fabrice. Za tunelem cesta odbočovala doprava.


Zrovna mě tam míjely česačky čaje, které šly na nedaleké plantáže začít svou šichtu. Na místě se pak dohadovaly zřejmě o tom, na který kopec a místo která půjde. 
Silnice vedla kolem nádherných plantáží do malé vesnice, kde se pěstovala rajčata a jiné plodiny. Tyto první dva kilometry se většinou klesalo. Ve vesnici mě odbočka zavedla doleva. Chvíli jsem šla podél rušné silnice a poté se cesta stočila doprava do svahu a začalo stoupání k fabrice. Velká cedule na začátku cesty vítala a uváděla 1,7 km. Poslední kilometr byl nejnáročnější. Stoupání bylo docela příkré. Splavená jsem došla k vysoké budově továrny s modrými okenicemi. 
Obešla jsem budovu a následovala směrovku “návštěvníci”, která mě dovedla po schodech až do horního patra k pokladně a obchůdku s čaji. Průvodcovaná prohlídka byla za 525 Rs. (nebo za 3 dolary). 
Chvíli jsem počkala, až se místnost naplní dalšími návštěvníky a pak nás průvodce odvedl o patro níž do sušárny, kde nasbírané čajové listy schnou a ztrácejí část své vody. Dostali jsme přednášku o tom, jak zpracování čaje probíhá a jaké intenzity se čaj v kterém regionu pěstuje. A pak nás provedl kolem strojů na rolování lístků, fermentaci a třízení podle velikosti. V továrně to pěkně vonělo po čaji. 

Na závěr prohlídky jsme opět vystoupali nahoru do obchodu a dostali jsme k ochutnání čtyři čaje různé intenzity. A poté jsme si mohli čaje i koupit. 
Byla to zajímavá prohlídka, ale více se mi líbila ta malá fabrika u Koggaly, kde vyrábějí bílý čaj a kde měli opravdu bohatou nabídku čajů k ochutnání.
Po stejné trase, jako jsem do Uva Halpewatte přišla, jsem se i do Elly vrátila. Za sebou jsem měla přes 8 km. Docela mě to zmohlo. Bylo poledne a na oběd jsem sedla do restaurace Ice Cube, která sousedí s hostelem. Salát s tuňákem v evropském stylu byl vynikající. Na odpoledne jsem měla v plánu sednout na autobus a nechat se odvézt k odbočce na stezku vedoucí k jeskynnímu chrámu Rawana Ella temple rock.
Jenže zatímco jsem odpočívala na pokoji, zatáhlo se a moje chuť dát další výstup byla čím dál menší. A tak jsem nakonec zůstala v Ella. Po třetí hodině stejně začalo pršet. 


Na večeři jsem si zašla zase do Ice Cube a dala si vynikající mix grilovaných mas. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...