MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

pátek 8. února 2019

Konečně na Srí Lance!

Včera odpoledne jsem konečně dorazila na Srí Lanku. Za sebou jsem měla zhruba den na cestě. Nejprve jsem se z Mallorky přesunula nízkonákladovkou do Barcelony, kde jsem o čtyři hodiny později nasedla na letadlo společnosti Turkish Airlines směr Istambul. Již loni jsem s touto společností letěla na Filipíny a v Istambulu jsem i tehdy přesedala. Tentokrát mi to letiště nepřišlo tak nesnesitelné jako loni. Na bráně jsem zabrala jednu ze sedaček strategicky u zásuvky a zabíjela čas sufrováním na netu a četbou. Odlet do Colomba jsem měla po druhé hodině ranní. Docela to tentokrát uteklo. A i ten jedenáctihodinový let byl v pohodě. Po cestě jsme si udělali hodinovou přestávku na Maledivách v Male, kde vystoupila část osazenstva.
Na letiště v Colombu jsem dorazila po půl čtvrté odpoledne. Imigrační proběhlo rychle. Dva týdny před odletem jsem si online vyřídila vízum na 30 dní a tak jsem dostala razítko do pasu, šla si vyzvednout batoh, který naštěstí také dorazil a pak již vyměnit peníze a koupit místní simku. Podle informací byla před letištěm zastávka autobusů, které odtud jezdí na centrální autobusové nádraží ve čtvrti Pettah. Když jsem vyšla z haly ujal se mě týpek, který mi ukázal zastávku, ale po cestě k ní se mě snažil přesvědčit, že cesta autobusem je zdlouhavá a nepohodlná a že mě rychle odveze na hotel. A to za "pouhých" 12 dolarů. Přesvědčit jsem se nenechala. Autobus právě dojel. Nasedla jsem dovnitř i se zavazadlem a čekala, až se naplní natolik, aby se řidič rozjel. Cena jízdného je 150 rupií. Dala jsem mu 200 a ačkliv by mi měl vrátit, nazpátky mi nedal. Takovéto obírání turistů je tu prý docela běžné. Nehodlala jsem se s ním ale dohadovat, trochu jsem s tím počítala, protože po Němce, která si přisedla, chtěl 250 rupií.
Do centra Colomba jsme dojeli před šestou. Už se stmivalo a mě ještě čekal přesun do čtvrti Kollupitiya. Kdyby bylo světlo, šla bych hledat autobus, ale nechtělo se mi vláčet těmi chaotickými ulicemi, tak jsem kývla na tuk-tukáře, který se objevil u dvěří autobusu. Dovedl mě k svému tuk-tuku a začala konverzace o ceně jízdného. Bylo mi jasné, že nasadí nějakou šílenou cenu. A taky že jo. Na mobilu naťukal cenu 15. Ujišťovala jsem se, že jsou to rupie. A on že jo. Nechtělo se mi tomu věřit, ale nasedla jsem a když jsme se rozjeli a on začal něco o tom, že můžu platit jak dolarama, tak rupiema, znovu jsem se ho zeptala v jaké měně ta cena byla. A on se zatvářil, že přece v dolarech. A začalo smlouvání. Zastavil a na otázku, kolik chce v rupiích, vyťukal 1200. Když jsem rázně odmítla a řekla, že nehdlám dát víc jak 400, tak slevil na 1000. Vystoupila jsem z tuk-tuku, vytáhla zavazadla a on, že normální cena je 600. chvíli jsme se ještě dohadovali, a nakonec jsem to uhádala na 500 rupií, což je asi 2,5€. Znovu jsem nasedla a začala rychlojízda ve stylu sebevraha ulicemi města. Klasický srílanský zážitek.
Kottu roti
Tři noci, které v Colombu strávím, jsem si zamluvila v hostelu v klidné čtvrti. Pokoje s kapsulovými postelemi byly hlavní volbou.
Jakmile jsem se ubytovala, vyrazila jsem najít nějakou restauraci nebo bufáč, kde bych splašila nějakou večeři. Prošla jsem se po hlavní ulici a nakonec našla malé bistro nacpané místními. Z jedné strany se připravovaly "hoppers" a z druhé strany "kottu roti". Zaujalo mě to druhé, tak jsem si jednu porci poručila s sebou. Prodavač se ptal, jestli chci trochu pikantní a já na to, že ne. Stejně to pak pálilo jako čert. Všechno, co podle Srí Lančana není "spicy", nakonec stejně pálí.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...