MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

středa 30. října 2019

Listopadový road trip "evropskou Havají" je za dveřmi!

Začalo to tím, že jsem si ve facebookové cestovatelské skupině přečetla příspěvek týkající se  Azorských ostrovů. Zrovna jsem ležela v klimatizovaném pokoji penzionu na maledivském ostrově Huraa. Končila mi moje dvouměsíční cesta po Srí Lance a Maledivách a přede mnou byl začátek další turistické sezony na domovské Mallorce. To, kam se následující zimu vypravím za dobrodružstvím, jsem zatím netušila (a stále ještě o té "velké exotické" cestě není rozhodnuto), ale tento příspěvek s fotkou z Azorských ostrovů ve mě vyvolal zvědavost. A po chvíli googlování i nadšení a konečné rozhodnutí, že po skončení pracovní sezony zamířím právě na tyto, pod Portugalsko spadající, ostrovy, kterým se navíc přezdívá "evropská Havaj". 


Jakmile jsem tedy zpracovala všechny fotky, videa a dojmy ze Srí Lanky, začala jsem s plánováním cesty na Azory.
Azorské souostroví se skládá z 9 ostrovů - Sao Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores a Corvo.
Azorské ostrovy leží v Atlantickém oceánu mezi Evropou a Amerikou a jsou sopečného původu. Vznikly působením tektonických litosférických desek - severoamerické, euroasijské a africké. Ty se právě zde od sebe oddělují a na zlomu tvoří vysoké podmořské pohoří, které sahá až nad hladinu moře a vytváří tyto ostrovy. Čas od času se některá ze sopek probudí. Země se zde prý třese velmi často, i když naprostou většinu zemětřesení ani nepostřehnete. Azorům se také říká ostrovy věčného jara. Podnebí je zde příjemné po celý rok, i když v zimních měsících častěji prší. Nad souostrovím se tvoří počasí pro Evropu.
Vzhledem k tomu, že ceny na Azorách nejsou zrvna na asijské low cost úrovni (i když je zde levněji než ve Španělsku), rozhodla jsem se strávit maximálně dva týdny a během nich navštívit 2-3 ostrovy.
Zpáteční letenky z Mallorky na hlavní ostrov Sao Miguel jsem našla za velmi slušnou celkovou cenu 235 € (zvlášť let z Palmy do Barcelony kvůli rezidentské slevě a pak s TAP přes Lisabon na Azory). Již od začátku jsem chtěla kromě hlavního a největšího ostrova Sao Miguel navštívit i nejzápadnější ostrov Flores, na kterém je spousta vodopádů a krajina tam opravdu vypadá jako na Havaji (tedy alespoň na fotkách to tak vypadá). Když jsem pak hledala letecké spojení mezi oběma ostrovy, nabídly se mi lety s mezipřistáním na některém dalším ostrově. Tak jsem do plánu zahrnula i ostov Faial, kde mě zaujalo nejen hlavní městečko Horta, ale hlavně vulkán, který se v roce 1958 zničeho nic vynořil z moře a rozšířil ostrov.
V konečné podobě tedy vznikl tento cestovní itinerář:
1.den - odlet z Palmy přes Barcelonu a Lisabon do Ponta Delgada (ostrov Sao Miguel), nocleh
2.den - ranní přelet na ostrov Flores, návštěva bývalé fabriky na zpracování velrybího masa (dnes muzeum)
3. - 5.den - Flores: výlety po okolí
6.den - přelet na ostrov Faial: prohlídka města Horta
7.den - Faial: výlet k vulkánu Capelinhos
8.den - přelet na Sao Miguel: přesun do městečka Furnas
9.den - Sao Migue: Furnas - termální prameny, procházka kolem jezera...
10.den - Sao Miguel: přesun do Ribeira Grande, po cestě návštěva čajových plantáží
11.den - Sao Miguel: Sete Cidades, nocleh v Ponta Delgada
12.den - odlet nazpět na Mallorku

No a vzhledem k tomu, že místní doprava na jednotlivých ostrovech je značně omezená, rozhodla jsem se, že si půjčím skútr a jedntlivé ostrovy si projedu. Takže to bude takový desetidenní road trip, který může překazit již jen proměnlivé počasí.
Ostatně na začátku října ve mě dosti hrklo, když jsem se dozvěděla, že se na ostrovy řítí velmi silný hurikán Lorenzo. Ten nakonec "lízl" ostrov Flores, kde to odnesl zničný obchodní přístav, ale podle hostitelky Valentiny, u které budu 4 dny ubytovaná, ostrov neutrpěl žádné větší ztráty. Přesto stále sleduji předpověď počasí pro jednotlivé ostrovy a doufám, že se tam vyprší předtím, než tam poletím a po dobu, co budu ostrovy poznávat ze sedla motorky, mi bude svítit slunce. Nebo alespoň nebude pršet. A zatím to vypadá, že na ostrově Flores zmoknu jen jeden den.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...