MOTTO

"Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život..." Katka Francová

středa 18. ledna 2012

První celý den na ostrově Colon

Probudila jsem se po šesté hodině do slunečného dne. Takže ty pesimistické předpovědi z internetu se nepotvrdily. Hostal ještě spal a já se vydala na obhlídku ranního městečka. Bocas del Toro je velmi klidné a uvolněné místo. Takové hippie. Kdybych nevěděla, že jsem v Panamě, myslela bych si, že jsem někde na Jamajce u rastafariánů. Můj hostal je v tomto duchu naaranžovaný. Moc příjemné místo. Všude plno barev a maleb na zdech. Stejně tak i město je plné dřevěných domků různých barev. Ne všechny domy jsou v nejlepším stavu. Centrum kolem přístavu je plné hostalů, restaurací a agentur nabízejících celodenní výlety po zátoce. Lidé jsou tu velmi příjemní a zdvořilí. Oproti tomuto místu je hlavní město skutečné nebezpečnou džunglí ( i když jsem se s nebezpečím přímo nesetkala). Úplná pohodička tady. Ne jako na Kubě, kdy lidi otravovali.
Co se týka složení turistů, tak jsou zde především baťůžkáři. A místní lidé jsou buď černoši šmrnclí Bobem Marleyem :-) a nebo potomci původních Indiánů.
Po snídani jsem si na hostelu půjčila za 5 dolarů na den kolo (takového araba s jedním převodem) a vyrazila na projížďku ostrovem. Středem ostrova vede silnice vedoucí na druhou stranu do Bocas del Drago, kde v roce 1502 zakotvil Krištof Kolumbus a aniž by to věděl, objevil tak  Panamu. Cesta tam byla v tom horku docela záhul. Žádná rovinka. Krajina zvlněná. Pěkně ze mě lilo. Po pěti kilometrech jsem se šla podívat do jeskyně Cueva de los guacharos. Jenže včera a i předchozí dny tu asi dost pršelo, takže cesta a vnitřek jeskyně byl pěkně bahnitý. S baterkou v ruce jsem došla pár metrů za vchod a když jsem si posvítila na cestu a uviděla po bahně pochodující dlouhonohé velké pavouky (jako z filmu arachnofobia), okamžite jsem to otočila a rychlostí blesku z jeskyně utekla. Nemám nic proti objevování jeskyně, ale kličkovat mezi těmito potvorami se mi vážně nechtělo.
Přede mnou bylo ještě 9 km jízdy hustou vegetací. Po více než hodině jsem dorazila k pobřeží. Dojela jsem do malé osady Bocas del Drago, zaparkovala kolo a vydala se k asi půl kilometru vzdálené Playa Estrella, což je pláž, kde jsou v moři velké mořské hvězdice. Procházka to byla velmi příjemná. Pobřeží lemováno palmami, moře teplé. Playa Estrella byla opravdu pěkná. Moře tu bylo klidné a plné hvězdic. Úplná paráda. Ani nevím jak (ale jo, fotila jsem a opalovala se a plavala), ale čas mi tu rychle utekl. Po třetí hodině jsem se odebrala zpět do osady, kde jsem si v místní restauraci Yarisnori dala filet z nějaké ryby a pak již zamířila zpět na ubytování. Zpáteční cesta k mému překvapení nebyla tak namáhavá, jako ten příjezd. Před západem slunce jsem byla na pokoji a smývala ze sebe ve studené sprše (ano, nemám tu horkou vodu) pot smýchaný s pískem, opalovacím krémem a repelentem.
Spokojeně čistá se pak vypravila do města ( hostal je trochu z ruky, zato je tu klid) zamluvit si celodenní výlet po okolních ostrovech. Doufám, že se počasí vyvede jako dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Výlet do bývalého kambodžského hlavního města Udong

Na 8:30 jsem měla domluveného tuk-tukáře, který mě měl odvézt do Udongu. Udong je vzdálený asi 37 km severně od Phnom Penhu a býval hlavním ...